Professionell ADAS kalibrering för fordon med BEStronic

– Investera i ditt fordons säkerhet med vår professionella ADAS kamerakalibrering. På BEStronic Uppsala hjälper vi dig få en tryggare och mer pålitlig körupplevelse.

"Säkerställ att dina bils sensorer & kameror fungerar för en säkrare resa"

ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) är hjärtat i moderna förarassistanssystem och en korrekt kalibrering är avgörande för att säkerställa att dessa system fungerar optimalt. Hos oss på BEStronic utför vi komplett ADAS-kamerakalibrering för att du ska få en säkrare resa med ökad körtrygghet.

Besök oss

Tegelbruksvägen 1, 757 56 Uppsala
Öppettider: Mån-Tors 08.00-17.00
Ring oss på: 018 – 470 55 55

ADAS- kamerakalibrering

ADAS står för (Advanced Driver Assistance Systems) och kallas för kamerakalibrering på ren svenska. Detta avser processen att ställa in och konfigurera sensorer och kameror som är en del av ett fordons moderna förarassistansteknik.

Är ADAS-kalibrering verkligen nödvändig?

ADAS-system är beroende av olika sensorer och kameror för att upptäcka och känna av miljön runt fordonet. De hjälper föraren med funktioner som adaptiv farthållare och automatisk kollisionsundvikande. Så, är det nödvändigt att utföra ADAS-kalibrering på fordonet? Svaret är ja. Det är för din säkerhet nödvändigt för att säkerställa att dessa system fungerar korrekt.

När bör du utföra en kamerakalibrering?

När ett fordon är inblandat i en olycka, eller vissa reparationer eller byten görs på bilen, kan inriktningen eller kalibreringen av ADAS-komponenter påverkas. Detta kan göra att systemet inte fungerar korrekt, vilket äventyrar säkerheten för föraren och passagerarna. 

Kalibrering av ett ADAS-system innebär att se till att kameror, sensorer och andra komponenter är korrekt inriktade och justerade enligt tillverkarens specifikationer. Denna kalibreringsprocess kräver vanligtvis specialiserad utrustning och utbildade tekniker för att utföra den.

ADAS kalibreringsproces

Exempel när du bör se över ditt ADAS-system

  • 1. Efter att du har bytt ut kameran: Om du byter ut ADAS-kameran måste du kalibrera den för att säkerställa att den spelar en roll normalt och korrekt.

  • 2. Efter en kollision eller olycka: Om ditt fordon är inblandat i en kollision eller olycka kan ADAS-kameror vara felplacerade, skadade eller okalibrerade, vilket påverkar systemets noggrannhet.

  • 3. Alla större reparationer eller modifieringar av fjädringssystemet, såsom byte av fjädringsdelen eller justering av körhöjden, kommer också att påverka ADAS-kamerans inriktning.

  • 4. Efter hjulinställning: Hjulinställning påverkar även placeringen av ADAS-kameran eftersom den är monterad på vindrutan eller instrumentbrädan och är känslig för förändringar i fordonets geometri.

  • 5. Byte av vindruta: Byte av vindrutan påverkar den främre kameran, vilket kräver kamerakalibrering.

Kort sagt, ADAS-kamerakalibrering är nödvändig för att säkerställa säkerheten och noggrannheten i det moderna  system för bilar. Detta är ett viktigt steg som måste utföras regelbundet för att upprätthålla effektiviteten i dessa system.